top of page
Търсене

7те принципа на Ин Йога



Времето в позите

За разлика от другите класове по йога, в които преминавате от поза в поза, правейки слънчеви поздрави и усъвършенствайки различни вариации, в клас по Ин йога ще направите само дозина пози имащи за цел да въздействат върху определени целеви зони и меридиани в тялото. Ще задържате тези пози за няколко минути, насърчавайки мускулите да се отпуснат и съединителните тъкани да се освободят. Традиционно в Ин йога позите се задържат за 3-5 или повече минути, като може да има вариации в зависимост от целите.


Изберете подходящото въздействие за вас

Единият от принципите в Йога е Ахимса(ненасилие), не насилвайте тялото като мислите как трябва да изглеждате в дадената позиция. Не натискайте прекалено силно. Намерете умерено въздействие, може би дори отстъпете малко. Ще прекарате доста време в позата и гравитацията ще ви помогне да се потопите допълнително.


Йога реквизити

Традиционно се използват подпори(реквизити) като блокове, колани, възглавници и одеяла, които да ви дадат подкрепа по време на позата. Използвайте ги свободно и бъдете креативни в начините си да си придадете комфорт в позите.


Облечете се добре

Тъй като това е пасивна практика, тялото ви ще бъде отпуснато и няма да се движи особено много. Затова е добре да носите със себе си чорапи, блуза с дълъг ръкав и дълъг клин. Ако ви стане студено може да използвате одеялото да се наметнете при изпълнение на позата.


Бъдете неподвижни

Понякога може да се наложи да се коригирате умишлено при наличие на силно разтягане или болка. Или може би тялото ви се е отпуснало достатъчно и можете да потънете още повече в позата. Добре, но не се въртете и шавайте. Част от Ин е ученето да се установите в нещо неудобно и да намерите някаква лекота там.


Осъзнавайте и дишайте

Отпуснете се, намерете лекота в позата, дишайте умерено и с всяко издишване се отпускайте все повече. Дишането е също толкова важен аспект в Ин йога, колкото и стоенето в позите. Това, което можете да направите, е да се опитате да вдишвате толкова дълго, колкото издишвате, като броите до четири. След което може да се опитате да издишвате по-дълго от вдишването.


Освободете с внимание

Излизайте от позата с внимание. Били сте потопени в една поза за дълго време, затова не бързайте. След всяка поза се прави неутрална(rebound) позиция от около 1 минута, която има за цел да даде пространство за циркулация на жизнената енергия в целевата зона на позата и самонаблюдение.



110 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
Post: Blog2 Post
bottom of page