top of page
Image by Farsai Chaikulngamdee

За Ин йога

Описание и ползи от практикуването на Ин йога.

Relaxation

Ин йога

Ин йога е спокойна медитативна йога практика съчетаваща в себе си осъзнаване и дълбоко освобождаване на съединителната тъкан в тялото чрез леки, дълго задържани, пасивни разтягания. Оставаме в позите по няколко минути, което ни позволява да влезем наистина на дълбоко в тъканите - както във физически, така и в енергиен смисъл. Също така ни помага да култивираме покой в тялото, което рефлектира и в покой на ума.

Ин йога е интимна практика, където наистина опознавате тялото, дишането, ума си и връзките помежду им, и се научавате да признавате възникващите усещания и емоции. Тези усещания и емоции може да почувствате, че трябва да бъдат освободени под форма на въздишка, вълни и треперене в някоя област, плач, изкашляне, прозяване и др. Да се научим да освобождаваме от натрупаният стрес в тялото ни дава възможност да се отваряме за нови преживявания.

Първоначално този стил йога може да изглежда доста скучен, пасивен или лек, но Ин йога може да бъде доста предизвикателна поради продължителното задържане на позите. Може да се усетим неспокойни и нетърпеливи - мисли от типа "не минаха ли тези 5 минути вече" или да се разсейваме в размисли за миналото и бъдещето. Това което обаче можем да направим в един час по Ин йога е да изследваме и деконструираме от къде идват те - да разберем с каква емоция са свързани, къде се намират в тялото, да определим интензитета им и т.н. 

Всички видове йога ще ви помогнат за гъвкавостта и освобождаването на стреса, това което е допълнителното и различното в Ин йога е, че има специфични поредици от пози водени от знанието на Традиционната Китайска Медицина, насочени към стимулиране на 12те меридиани в тялото с фокус върху раздвижване и разблокирване на енергията по тях.  

Има специфични поредици от ползи за някой от 5те елемента - Метал, Вода, Земя, Огън и Дърво. Както и специализирани класове за разблокиране на таза и сърцето. ​

Ползи от практикуването на  Ин йога

01

Подобрява обхвата на движение и гъвкавостта

Ин йога е практика съчетаваща в себе си осъзнаване и дълбоко освобождаване на съединителната тъкан чрез леки, дълго задържани, пасивни разтягания. По този начин мускулите се отпускат, като колкото по-дълго се задържи позата, толкова по-голям достъп до връзките, сухожилията и фасцията се постига.

02

Освобождава от натрупани физически и емоционални травми

Фасцията е система от съединителна тъкан, която преминава през цялото тяло, тя обгръща всички наши мускули, вътрешни органи и стави. Във фасцията са запаметени физическите и емоционалните травми и чрез нейното таргетиране даваме възможност на тялото да ги обработи и освободи.

03

Балансира нашата Ян йога и интензивни 

упражнения

Ин и Ян са противоположни взаимосвързани аспекти на природата, като горещо и студено, наляво и надясно, или слънце и луна. Mускулатура на тялото и неговото движение са Ян, докато по-дълбоката структура от съединителна тъкан (връзки, сухожилия и фасция) е Ин. Ян практиките ни дават сила, издръжливост и енергичност. ​Докато с Ин йога се балансираме като добавяме тишина и спокойствие, време за почивка.

04

Насърчава вниманието и медитацията

В Ин йога естеството на пасивните пози задържани за дълъг период от време ви позволяват да влезете „навътре“ - да се фокусирате върху усещанията в тялото и емоциите, дъха и движението на ума. Ин йога ни позволява да се учим на осъзнатост, да тренираме концентрацията си, да култивираме спокойствие и релаксация на цялото тяло.

05

Намалява стреса и тревожността чрез задействане на парасимпатиковата нервна система

В Ин йога тъй като се използва спокойно и бавно дишане се задейства парасимпатиковата нервна система, която се нарича нашата система за „почивка и храносмилане“. Тя забавя сърдечната дейност, понижава кръвното налягане, засилва перисталтиката на стомаха и червата, понижава дихателната активност. Под действие на парасимпатиковите импулси организмът се демобилизира, така той се успокоява и възстановява своята енергия.

06

Развива любов и благодарност към себе си

Единият от принципите в Йога е Ахимса - ненасилие към себе си и околните. Задържайки позите за продължително време ние трябва да избираме по-умерено и леко въздействие когато влизаме в позата, да не изпитваме силен дискомфорт, защото с дългото задържане въздействието може да доведе до физическа травма и преразтягане. 

Описание на практиките

Women Stretching
bottom of page