top of page
Търсене

Anahatasana - Tопящо се сърце


Анахатасана, или позата Tопящото се сърце дълбоко отваря раменете, гръдните мускули и гръдния кош, шията и долната част на гърба.


Засегнати меридиани и органи

Компресията по гръбначния стълб стимулира линиите на Пикочния мехур. Тази поза раздвижва меридианите на ръцете, особено линиите на Сърцето и Белите дробове. Ако почувствате разтягане в гърдите, тогава вашите линии на Стомаха и Далака се стимулират.


Как да практикувате тази йога поза

От позиция на длани и колене, плъзнете ръцете си напред, позволявайки на гърдите ви да спуснат към пода. Дръжте бедрата си точно над коленете и ръцете си на ширината на раменете.


Вариации и помощни средства
  • Ако имате болката в ставата на раменете пробвайте да раздалечите ръцете по-широко. Ако това не помага пробвайте да направите тази поза само с една ръка напред като опирате главата върху предмишница на другата ръка.

  • Гърдите могат да се опират върху възглавница, позволявайки на тялото да се отпусне.

  • Ако сте гъвкави, можете да поставите брадичката на пода и да погледнете напред, това ще компресира и масажира врата, но трябва да се прави само ако е удобно.

  • Може да си поставите одеало под коленете, което да омекоти тежестта на тялото върху постелката.


Противопоказания

Внимавайте за изтръпване на ръцете и пръстите, също така прищипване в задната част на раменете. Това често е знак, че някой нерв се прещипва и ако продължите да го притискате, може да го повредите трайно. Ако почувствате изтръпване, коригирайте позициите на ръцете и дланите или пропуснете позата изцяло.


Психологични и емоционални ефекти

Наблюдавайте какви емоции се надигат в тази поза. Следете накъде се насочва вниманието ви, как се движат енергийните потоци и усещанията в тялото, каква форма и интензитет имат. Топящото се сърце е особено ефективно за освобождаване на тежки или тъжни чувства, така че може да имате нужда да поплачете, което ще доведе до дълбоко освобождение и излекуване. В края на позата ще може да почувствате радост и лекота.


Rebound/Съзерцателна позиция

Mоже да се излегнете по корем или в Детска поза. Детската поза придава лека извивка в кръста, затова може да я изберете ако искате да направите контрапозиция.


Засегнати стави

Добра компресия за горната част на гърба

Леко натоварва долната част на гръбначния стълб

Ставите на раменете и ръцете.


Времетраене

Може да започнете със задържане от 3-5 минути само с една ръка напред, след което да преминете с двете ръце едновременно. Когато започнете да чувствате лекота в позицията може да увеличавате прогресивно времето на задържането.



Информацията в тази статия е взета от книгата на Bernie Clark - The Complete Guide to Yin Yoga

14 преглеждания0 коментара

Comments


Post: Blog2 Post
bottom of page