top of page

Здравей!

Добре дошъл в моето пространство за споделяне на любовта ми към

Ин Йога.

Радвам се, че по някакъв начин си достигнал до този сайт и ще се радвам ако се свържеш с мен да се запознаем, да ме попиташ нещо или просто да си побъбрим за Йога.

Казвам се Вера Апостолова и в момента живея в град Пловдив, но родом съм планинско чедо, от прекрасния Смолян. На 35 години съм и връзката ми с Йога започна преди около 10 години когато се появиха хронични болки в гърба поради заседналото ми ежедневие. Лекарите го идентифицираха като Интеркостална невралгия - прищипване на нервите между прешлените на гръбначния стълб. Историята с излекуването продължи 8 години, през които натрупах знания и опит от различни видове практики и най-важното от какво има нужда моето тяло, това да се чувствам добре в него го издигнах с най-висок приоритет. 

viber_image_2023-03-27_21-44-46-901.jpg
DSE_3169.jpeg

Моята първа йога учителка е Елица Йоргова от Йога Арт Студио Shanti преподаваща Хатха йога по системата на Кай­ва­ля­дха­ма Йога Институт. Харесвам начинът на преподаване на Ели, нейното внимание и отношение разви любопитството ми към йога. 

В следствие на глобалното затваряне на света през 2020г почувствах нуждата от практика, която да има по-медитативен характер. Вниманието ми се насочи малко по на изток от Индия и попаднах на Fran Gottschlich, Ин йога преподавател по системата Yinspiration на Jo Phee - комбинираща Ин йога, Традиционна Китайска Медицина и анатомията. 

Следвана от нуждата да пренеса медитацията в ежедневието си намерих учителя Shinzen Young и медитациите за съзнателност в системата му Unified Mindfulness. 
Последната частица от пъзела се нареди след като навлезнах по-надълбоко в Даоистката традиция практикувайки Qi-gong(Цигун) от майстор Zi Xiao, 16-то поколение майстор от линията на Джан Санфен (Wudang - San Feng Pai). 

Със споделянето на близки и приятели за ползите от практикуването на Ин йога разбрах, че има интерес за такъв вид практика. Това ми даде сили и мотивация да споделя на повече хора за Ин йога.

Ще се радвам да се видим на постелката. 

- Вера

Silver Sphere_edited_edited.jpg

Yinner Balance

Вътрешен баланс

Избрах да именувам това пространство 

Yinner Balance - Вътрешен Баланс. 

Ин йога ми помага да балансирам физическото, емоционалното и ментално състояние. Балансирам стреса и тревожността от ежедневните дейности и задачи, както и интензивните периоди на тренировки от спортните ми предизвикателства. Усетих, че възстановявам много по-бързо след тренировка и състезание ако правя Ин йога. След като прекарвам над 8 часа в движение и работа, тялото ми има нужда от време за почивка. Време за спокойствие и релакс. Тревожността ми намаля и се чувствам по-спокойна в комуникацията си с хора и при стресови ситуации. С времето започнах да имам много по-добра представа и яснота за възникващите емоции и къде в тялото се намират.

Медитации за съзнателност

След дълго лутане, търсене и пробване достигнах до системата на учителя Shinzen Young Unifed Mindfulnes. Намирам практиките му за всеобхватни и логични, целящи да пренесеш съзнателността в ежедневието. Системата от практиките е обяснена с научни термини и са извадени от контекста на религията. Така са достъпни до по-голям кръг от хора и са независими от вярвания им. Уменията, които се придобиват са концентрация - възможността да се фокусираш върху, това което е уместно за теб в даден момент; сетивна яснота - способността за проследяване и изследване на сетивното преживяване в реално време; и самообладание - способността за посрещане и позволяване на сетивното преживяване да идва и да си отива без подтискане и вкопчване. 

В момента преминавам обучение за преподаване на медитация по системата на Unified Mindfulness с цел да прилагам наученото в преподаването си по Йога.

Ин йога може да се използва като медитационна практика за съзнателност тъй като вниманието ни е фокусирано върху усещанията в тялото и дишането, така тренираме нашата концентрация. Развиваме яснота на усещанията като проследяваме промените в дишането, усещанията и отпускането на тялото в целевата зона на позата. И тренираме нашето самообладание като оставаме неподвижни в позата и позволяваме на усещанията и емоциите да се проявяват без подтискане и вкопчване.

Unifed Mindfulnes имат прекрасен безплатен курс за запознаване с основните техники и терминологии.

RAV Vast за хармонизиране

От много дълго време бях запленена от мелодичността на handpan музиката, а когато го чуех на живо направо разцъфвах. Инструмента, който избрах се нарича RAV Vast,  имащ много дълбок и резонансен звук, прекрасен е за медитативна музика и релаксация. След като се сдобих с него започнах да взимам уроци при Саня, за да се запозная с начина на свирене, различните техники и ритми.

Ин йога практиките ни завършват с 15 минутна релаксация под звуците на RAV VAST.

Гамата, която избрах е G Pygmy, производителя описва инструмента така:

G Pygmy е мистериозна скала. Мелодиите, композирани с G Pygmy, са пълни с тежки дъждовни облаци и миризма на озон преди буря. G Pygmy RAV Vast ще ви очарова със своя дълбок и мистичен звук. Суровата първобитна природа ни вдъхнови да създадем този гама. Той извиква в ума ви картините на пещери със сталактити, полета от лава, студени извори, дълбоки потоци и стари гори. Звукът на гамата G Pygmy ще ви отведе до местата, където живеят духовете на природата.

Любител спортист и приключенец

Бягане за здраве

Харесвам бягането поради много причини. Достъпно е, слагаш едни маратонки и започваш да тичаш. Добре е за здравето, чрез кардио тренировките се раздвижва лимфата и се тренира сърцето. За моя заседнал пред компютъра ден е прекрасно балансиране. Към днешна дата имам завършени три планински ултрамаратона по 54км. Подготовката и състезанията ми дадоха много опит в разбиране на нуждите на тялото ми.

Колоездене за лекота

Колоезденето ми дава свобода. Голямо удоволствие и удовлетворение е да можеш да посетиш нови места на собствен ход. По този начин 2020 година преминах от Видин до Дуранкулак с колело за 4 дни. Беше част от организирано мероприятие с цел опознаване на забележителностите и развитие на района около река Дунав наречено Дунав Ултра. Също така участвам в женска група на любителките на колоезденето и заедно обикалямe родните пътища.

Планинарство за свързване

Планинарството дойде като дълбок повик на сърцето ми да бъде извън града на спокойно и диво място. Започнах с леки родопски разходки, опознавайки по-достъпните екопътеки и места. После преминах към изкачване на върхове и дълги преходи. До моментa когато дойде желанието ми да направя прехода Ком-Емине, прекарах едни от най-прекрасните 21 дни в живота ми.

bottom of page