top of page

Какво да очакваш в един клас по Ин йога

Релаксация с RAV Vast

Ин йога практиката ще е свързана с балансиране и освобождаване на блокажи в някой от 12 меридиана в човешкото тяло според Китайската медицина. Меридианите на сърцето и тънките черва са свързани с любовта и умразата, на белите дробове и дебело черво с тъгата и куража. Ще бъде насочена към органите и меридианите в тялото ефектирани от ежедневният стрес - бъбреците и пикочният мехур с нашите страхове, далака и стомаха с тревожността, черният дроб и жлъчката с гнева. Ще усукваме гръбначният стълб и ще подобряваме мобилността на таза. В зависимост от сезона и времето, фазата на луната и циклите в природата ще правя различна комбинация от пози. 

В следобедната ни практиката ще се фокусираме върху успокоение и презареждане с енергия за оставащия ден. Този час е удобен за хората с гъвкаво работно време, за хора заети след работа с децата и домашни задължения, за хора имащи нужда от повече спокойствие и лекота през деня. Времето от 2 до 4 е подходящо за следобеден сън и релаксация. В този период има връх хормона на растежа - хормона на красотата и вечната младост, ние ще използваме това време за една успокояваща и възстановяваща Ин йога практика. 

Във вечерната ни практика ще дадем възможност да се освободим от натрупаният стрес от работния ден и да дадем качествена почивка на тялото и ума. Ако сме имали динамичен и физически изтощителен ден трудно намираме сили за тренировка. С Ин йога може да си дадем това необходимо време за разтоварване без допълнително изтощаване, да се погрижим за себе си и нуждите ни от почивка.

Края на практиката ще завърши с 15 минутна релаксация под звуците на RAV VAST handpan, тибетски купи и коши камбанки, имащи за цел да успокоят максимално нервната система, да постигнем ефект на просторност и лекота.

Какво да очакваш в един клас по Ин йога

Принципи на
Ин йога

Дълго задържане на позите 

Традиционно в Ин йога позите се задържат за 3-5 или повече минути, насърчавайки мускулите да се отпуснат и съединителните тъкани да се освободят.

Умерено разтягане

Единият от принципите в Йога е Ахимса(ненасилие), не насилвайте тялото като мислите как трябва да изглеждате в дадената позиция. Ще прекарате доста време в позата и гравитацията ще ви помогне да се потопите допълнително.

Използват се йога реквизити

В Ин йога се използват подпори(реквизити) като блокове, колани, възглавници и одеяла, които да ви дадат подкрепа по време на позата. Първоначално не е необходимо да си купувате специализирани такива, домашните възглавници и одеяла вършат същата функция.

Бъдето неподвижни

Добре е да не се въртите и шавате. Част от Ин йога е учението да намерите комфорт в дискомфорта.

Осъзнавайте и дишайте

Отпуснете се, намерете лекота в позата, дишайте умерено и с всяко издишване се отпускайте все повече.

Освободете с внимание

Излизайте от позата с внимание. Били сте потопени в една поза за дълго време, затова не бързайте. След всяка поза се прави неутрална(rebound) позиция от около 1 минута, която има за цел да даде пространство за циркулация на жизнената енергия в целевата зона на позата и самонаблюдение.

Облечете се добре
Тъй като това е пасивна практика, тялото ви ще бъде отпуснато и няма да се движи особено много. Затова е добре да си облечете чорапи, блуза с дълъг ръкав и дълъг клин.
Принципи на Ин йога
Какво ти е необходимо

Какво ти е необходимо

За да може тялото да се отпусне максимално в позициите понякога се използват йога реквизити като:

- Йога блокчета
- Боустер/възглавница
- Одеяло

- Йога колан

Домашни алтернативи като книги, въглавници и топло одеяло са напълно достатъчни.

bottom of page